Home / Contact
Agenda / Nieuws

19 april-2 mei'24 Publicatiedatum: 20 april 2024

wijkbericht

Terugblik
Zondagavond 14 april ging ds J.P. Ouwehand ons voor. Hij las met ons Jeremia 17 vers 1-17 en bepaalde ons bij de verzen 5 t/m 10 onder het thema: Verdorren of groeien. Dat het in de natuur weer voorjaar werd had er zeker mee te maken, maar het werd toch vooral een confronterende preek met scherpe en eerlijke vragen: Waar is je hart op gericht? Wie vertrouw je? Waar zoek je je steun? De Heere prikt door mooie woorden heen. Hij kent ons arglistig hart. Zo nodig dat de verbinding met de Bron van het Leven hersteld wordt. Zo onmisbaar nodig is het schijnen van de Zon der gerechtigheid in ons leven. Hoe actueel en levensnoodzakelijk werd in deze dienst het gebed van Jeremia in vers 14: Genees mij HEERE en ik zal genezen worden, verlos mij en ik zal verlost worden, want U bent mijn lofzang.

Vooruitblik
Komende zondagmorgen hoopt professor Van den Belt in het Maranathacentrum te preken en de week daarop verwachten we ds Van der Plas in de morgendienst in de Oude Kerk. Dat we in de diensten mogen meemaken wat ds Ouwehand afgelopen zondag van iemand aanhaalde: Alles in deze wereld wordt beheerst door de zwaartekracht. Alles trekt naar beneden. Het enige wat de zwaartekracht overwint, is wat groeit door de kracht van de Zon. O als die gaat schijnen, groei je omhoog. Dat Licht kunnen we niet maken, maar alleen ontvangen.

Afscheid ouderling Heemskerk
In de morgendienst van 28 april in de Oude Kerk hopen we afscheid te nemen van onze broeder, ouderling Kees Heemskerk. Natuurlijk is er gelegenheid om hem de hand te drukken. In het volgende nummer komen we hier nog nader op terug.

Overleden
Weer stierf iemand ‘van ons’ in De Wilbert. Het was de 94-jarige Allardus Albertus van der Lende. Hij overleed maandag 8 april en is vrijdag 12 april begraven op Duinrust. Enkele keren kwam ik in zijn kamer op afdeling Schippersdam. De eerste keer met een stagiair van De Wilbert. Hij bekeek ons allebei heel wantrouwend en zei: ik ken jullie niet. Contact leggen was moeilijk. Hij reageerde niet toen ik met hem over zijn verjaardag sprak. Gelukkig staat er in de Bijbel: De Heere kent wie van Hem zijn. We condoleren van harte zijn drie dochters Joke, Gerie en Esther met al de hunnen met het overlijden van hun vader, grootvader en overgrootvader. Psalm 27 zingt: Dat wil dat zal ik doen, ik zoek de zegen. Alleen bij U o bron van troost en licht. Dat wensen we hen van harte toe.

En nog een overlijden
Donderdag 11 april overleed Jacob van Beelen in de leeftijd van 82 jaar. Hij woonde aan de Schelp. We denken aan zijn vrouw Marijco en zijn kinderen Dirk en Saskia en al de hunnen. Ds Christ heeft afgelopen woensdag in de aula van Duinrust de rouwdienst geleid. Boven de kaart staat dit: ‘Op die heuvel daarginds stond een ruwhouten kruis’. Ja in het zien op, geloven in en vluchten tot de gekruisigde én opgestane Heere Jezus ligt waarlijk troost. Voor de hele familie en voor de hele gemeente.

Dankbetuiging
In de achterliggende weken hadden ook wij te maken met grote, diepingrijpende verliezen. Mijn schoonvader en mijn moeder overleden kort na elkaar. Een stroom van meeleven bereikte ons. Hartelijk dank.

25 jaar getrouwd
Dinsdag 23 april hopen Cor en Marianne Guijt-Honders van de Vloedstroom 36 hun zilveren huwelijksjubileum te vieren samen met hun kinderen. We feliciteren hen van harte bij en met deze mijlpaal. Jarenlang was Cor diaken in de wijk en menigmaal deed Marianne of één van de kinderen de deur voor me open als ik de wijkflyers bij hen ging ophalen. Wat hebben ze vaak in de kerk de bekende zegentekst gehoord: De HEERE zegene u en behoede u! De HEERE doe Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig! De HEERE verheffe Zijn aangezicht over u en geve u vrede! Dat de reis naar de volgende mijlpalen onder die kostbare en inhoudsvolle zegen mag worden voortgezet.

Meeleven
We leven met Joël en Madelijne Haasnoot mee nu ze hun lieve oma door de dood zich zagen ontvallen. Ook vergeten we oud-koster Arie Messemaker niet die door een hartinfarct werd getroffen. En dat piepkleine meisje met hartzorgen in het ziekenhuis: Hanne de Jong  vergeten we toch ook niet? Laat meeleven niet alleen bestaan in te zeggen ‘O ja dat is ook gebeurd’ als u dit leest, maar laat meeleven voorbede worden.

Bezinningswandeling 30 mei
Veel kerkenwerk is inmiddels gestopt. De tijd van het winterwerk is weer voorbij. Maar gelukkig zijn er ook in de lente nog wijkactiviteiten te melden. Lees maar mee:
Op D.v. donderdag 30 mei willen de Rehoboth- en de Maranathawijk een strand- en duinwandeling gaan maken; voor mannen vrouwen. Het doel is om verdieping en verbinding vanuit het Woord te zoeken. Tijdens de wandeling willen we nadenken over ‘Het Onze Vader’. De wandeling zal om 19.00 uur vanuit het Maranathacentrum gestart worden. Rond 20.30 uur hopen we weer terug te zijn. We willen afsluiten door met elkaar wat te drinken. We hopen dat u aansluit.
Groetjes van Petra Kroon en Yvonne Nijgh.

Bidstond
In schoolvakanties is er geen bidstond. De eerstvolgende keer is weer om 19.00 uur op dinsdag 7 mei in de Rehobothschool.

Giften
Coby van der Meij ontving op bezoek € 10,00 voor de wijkkas. Marja en Gert-Jan Meerkerk kregen
€ 20,- toegestopt (te verdelen: € 10,- witmaken Oude Kerk en € 10,- wijkkas. De penningmeester vergat vorige week te vermelden dat per bank is ontvangen voor de paasattenties 2 X € 20,-  en 1 X € 10,-. Ds Van der Plas ontving € 50,- voor de wijkkas. Weer hartelijk dank voor al dit meeleven.

Tenslotte
We zijn tegenwoordig nogal eens een zondagje-over bij onze oude schoonmoeder in Waddinxveen. Daar maakte ik een foto. Niet van een mens, maar van een stukje uit het dagboek ‘De Bruidegom tegemoet’ van de jonggestorven Schotse dominee McCheyne. Hij schrijft over kerkklokken, een openstaande kerkdeur en verlichte ramen:
Elke keer dat de klokken van de kerk luiden, worden wij geroepen. Zij zeggen: ‘Kom hierheen zondaar, uw zondagen zijn geteld. De eeuwigheid is nabij. Gods volk haast zich naar Gods huis en Gods gezanten delen het brood des levens uit. Zondaar blijf toch niet achter; Jezus luidt voor u en probeert u over te halen’ (…)
De open kerkdeur is een roepstem. Zij roept ons toe: ‘Strijdt om in te gaan door de enge poort…’(..)
De ’s avonds verlichte ramen van de kerk zijn een plechtige roepstem. Zij roepen in uw oren: ‘Jezus is het Licht der wereld. Nog een kleine tijd is het Licht bij ulieden; wandelt terwijl gij het Licht hebt, opdat de duisternis u niet bevange. Jezus heeft een lamp aangestoken. Hij keert het huis met bezemen en zoekt ijverig om de verloren penningen te vinden.’

Met hartelijke groet, namens de kerkenraad,
Gert-Jan Meerkerk


 

©2024 Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee

Disclaimer Colofon Privacy & cookies

Webontwikkeling: 2nd Chapter