Home / Contact
Agenda / Nieuws

3-9 mei '24 Publicatiedatum: 03 mei 2024

wijkbericht

Terugblik-1
Zondag 21 april was het roepingenzondag. Professor Van den Belt trok het breed in zijn preek over ‘Volg Mij’ (Joh. 21 : 19 en 22). Tot ieder kwam het appèl om de Heere Jezus te volgen. Discipelschap. Levenslang volgeling zijn. Altijd de Herder volgen. En hoe belangrijk het is om als onderherder zelf een schaap te zijn. Zijn laatste zin was een dringende vraag: En als je begint te beseffen wat het Hem gekost heeft om jouw Redder te zijn, wat mag het jou dan kosten om Zijn discipel te zijn? En vergeet ook die andere zin niet: Het gaat er niet om of je geschikt bent, maar of je beschikbaar bent.

Terugblik-2
Een week later was dominee Van der Plas in ons midden. In de Oude Kerk ging het vanuit
2 Kor. 4 over de schat in aarden vaten: de kennis van Gods genade in Jezus Christus, verbonden met de verkondiging van het evangelie. Over het wonder dat deze schat mensen zoekt, mensen raakt en van gierige egoïsten gulle uitdelers maakt. Weet dat deze schat nog wacht op vinders! De dominee vertelde dat hij na 54 jaar preken nog altijd nieuwe facetten vindt aan deze schat. Dat hij bij ziek- en sterfbedden ziet hoe de Heere die schat doet oplichten. Wat een zegen als ambtsdrager daarbij te worden ingeschakeld. Maar je staat er dan toch bedremmeld bij. Hem alle eer.

Afscheid ouderling Heemskerk.
In diezelfde dienst nam broeder Kees Heemskerk afscheid. Als gevolg van ‘de Katwijkse ziekte’ moet hij zijn ambt neerleggen. Vooral de avonduren vergen teveel van zijn krachten. Met hartelijke woorden en warme handdrukken werd afscheid genomen. In de consistorie getuigde Kees nog hoe rijk hij in deze tijd van ziekte en zorg gezegend is met Gods Woord en Geest. ‘We laten u gaan en zeggen u dank voor de overtuiging, de inzet en de liefde waarmee u tot hiertoe uw dienstwerk in Christus’ kerk hebt vervuld’, zo klonken de woorden uit het formulier en hier mogen ze nog naklinken. De Heere zij met onze broeder en de zijnen. Adieu.

Vooruitblik
Komende zondagmorgen hoopt ds J.P. Ouwehand weer in ons midden te zijn. In de dienst in de Nieuwe Kerk hoopt hij voor te gaan. Het is zó waardevol er te zijn. Dominee Van der Plas illustreerde het afgelopen zondag nog met het lied:
Meer dan rijkdom, meer dan macht.
Meer dan schoonheid van sterren in de nacht,
meer dan wijsheid die deze wereld kent,
is het waard te weten wie U bent.

Overlijden ds Blom.
Op vrijdag 20 april kwam er een berichtje binnen bij broeder Bert Aandewiel. Het was van Maarten Blom. Hij schreef dat zijn vader was overleden. Op donderdag had de familie nog heel wat psalmen gezongen. Het laatste psalmvers was toen: Ik was uitgeteerd, maar Hij zag op mij neder. Maarten schreef: ‘Papa mocht naar zijn hemelse Vader gaan, de plaats van de vele woningen. Hij mag nu eeuwig zingen van Gods goedheid’.
Heel wat jaren was dominee Blom de wijkpredikant van wijkgemeente Maranatha. Van augustus 1993 tot en met zijn emeritaat in november 2006. Op huisbezoek hoor ik nog regelmatig iets over hem en zijn dienstwerk in Katwijk. Ook over zegen op zijn werk in Gods wijngaard. In de rouwdienst -we deden er twee uur en tien minuten over om er te komen- klonk vooral het appèl om op de Grote Ambtsdrager, de Heere Jezus Christus te letten: Hij is de Heere. Hoort Hem. Vertrooste de Heere zijn vrouw, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind in dit grote verlies.

In memoriam Jacob van Beelen.
Van dominee Christ ontvingen we het volgende stukje voor de kerkbode.
Op 11 april overleed de heer Jacob van Beelen. Hij werd 82 jaar.De laatste twee jaar waren moeilijk; hij had veel zorg nodig, maar gelukkig zonder pijn.In zijn werkzame leven was hij huisschilder. Hij was rustig van aard en had een hecht gezin.Wat een verdriet voor zijn vrouw, zijn kinderen en kleinkinderen.Op 17 april  werden wij geroepen om zijn lichaam toe te vertrouwen aan de schoot der aarde. Her Bijbelgedeelte wat centraal stond was Johannes 3 vers 16. Het ging over Gods liefde voor ons mensen. Dat heeft hij mogen ervaren en er van mogen getuigen. Een week voor zijn sterven zong hij nog:  Veilig in Jezus armen en veilig aan Jezus hart. In de dienst spraken ook zijn kleinkinderen een waarderend woord voor hun Opa. We wensen Mevrouw Van Beelen en de familie toe dat ze met Gods hulp dit verdriet kunnen  verwerken.
Op verzoek van de familie leidde Ds. Christ de plechtigheid.

Meeleven
Hoe gaat het met dat piepkleine meisje met hartzorgen in het ziekenhuis: Hanne de Jong. Goddank gaat het wel goed, maar toch, de operatie wacht nog.
Janoach en Margreet van Egmond en hun gezin maken ook moeilijke tijden mee, nu Margreet in een GGZ-instelling is opgenomen.
Met Coby van Duijn gaat het nog steeds best wel goed, al zijn er bijwerkingen van behandelingen.
Kyrie Eleison, Heere ontferm U over ons. Dat werd gebeden op het convent van de CGK. Dat mogen wij óók bidden in ons meeleven met ‘onze’ wijkmensen.

Lintjesregen
Ja die viel ook neer op de heer Gijs (G.) de Vreugd uit Katwijk. Zo staat het in de berichtgeving. Heel wat waardering viel hem  -onder andere- ten deel voor zijn vele, betrokken, jarenlange ambtswerk in onze wijkgemeente. Mooi dat tegelijk zijn schoonvader er ook in delen mocht. Samen met nog anderen. We feliciteren hen van harte. En loven de Gever van alle goed(s).

Kerkhistorische lezingen
In de maand mei staan de jaarlijkse kerkhistorische lezingen weer op het programma. Twee dinsdagavonden. Dinsdagavond 14 mei komt Dr. L.J. van Valen uit Dordrecht spreken over Hugh Kennedy en het Evangelie van de schuldvergeving. Op 28 mei komt ds A.S. Middelkoop
Op dinsdag 14 mei zal de Genemuider Bovenstemgroep onder leiding van Arie Jan Schaap medewerking verlenen en op 28 mei de Bovenstemgroep Katwijk onder leiding van Maart Kuijt.
De avonden worden gehouden in de Christelijk Gereformeerde Beth-El-Kerk aan het Duinrustplein. Aanvang 20.00 uur. Jeroen vd Oever van Het Baken is aanwezig met boekentafel. Save de date.

Bezinningswandeling 30 mei
Had u deze al ingevuld in uw agenda? Ja toch! Start 19.00 uur vanuit het Maranathacentrum. Onderweg een gesprek over het Onze Vader.

Bidstond
Elke dinsdagavond om 19.00 uur in de Rehobothschool.
Kwam u ook al een keertje?

Giften
Op bezoek ontving ds Van der Plas € 40,-, 3 x € 20 en 3x € 10 voor de wijkkas. Bert Aandewiel/Julian Jonker ontvingen € 50,- wijkkas en € 40,- diaconie. Hartelijk dank.

Tenslotte
In 1999 stond er een stukje over het 25-jarig predikant-jubileum van ds Blom in het RD. Ter afsluiting citeer ik daaruit nog een paar regels:
Het was opa Fraanje die in 1948 de vijfjarige Jos Blom Psalm 89:8 leerde zingen: "Door U, door U alleen, om 't eeuwig welbehagen." "Bijna dagelijks zong ik die psalm, aan opa's hand, lopend in de grote gang van de monumentale Barneveldse pastorie. Wat klinkt dat in zo'n groot huis! Eindeloos zong ik Psalm 89 bij zijn ziekbed. Nu ik morgen 25 jaar predikant ben, draait het nog steeds om die ene psalm: "Uw vrije gunst alleen wordt d'ere toegebracht."
In de Singelkerk in Ridderkerk zongen we die psalm ook. En u begrijpt: we stonden erbij.

Met hartelijke groet, namens de kerkenraad,
Gert-Jan Meerkerk
 

©2024 Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee

Disclaimer Colofon Privacy & cookies

Webontwikkeling: 2nd Chapter