Kerk in coronatijd

Het was me het weekje wel. Na een paar weken versoepeling, mogen er nu ineens niet meer dan 30 mensen naar de kerk. Op hoge toon werd geprotesteerd, dit was toch wel een beetje overdreven. Als dan de naam Staphorst ook nog valt, wordt het makkelijk scoren. Gelukkig heeft de minister dat direct rechtgezet, de richtlijnen waren niet overtreden, maar de maatschappelijke ophef bleef niet zonder gevolgen. We werden al snel ingehaald door de feiten. Het virus rukt opnieuw op en heel snel ook, in onze familie, op ons werk, in onze kerkenraad, ja dan komt het dichtbij en gaan we een toontje lager zingen. Behalve Trump dan. Die gaat een toontje hoger. Het kan soms een functie hebben als er mensen zijn die laten zien hoe het níet moet. Gelukkig ligt er een hele oceaan tussen.

Als kerk mogen we een beter voorbeeld geven, ook naar de overheid toe. Die is er niet op uit om ons uit de kerk te houden, maar wil het virus er onder krijgen. Het is nu met de invoelende woorden van de minister “een bitter offer”, maar met onze woorden “meewerkend ten goede”. Om zo snel mogelijk weer met z’n allen bij elkaar te kunnen komen. Al is ongeduld en onvrede in de kerken te begrijpen, het is niet goed de overheidsregels met een korreltje zout te nemen. Op de kerk wordt gelet, met argusogen kijken theaters, cafés, sportclubs naar wat er bij ons gebeurt. Neen, onze maatschappij is niet in hokjes verdeeld, met de kerk als één in dat rijtje. We moeten niet net als de anderen ons hokje zo groot mogelijk proberen te maken, dan worden we wereldgelijkvormig. Neen, we moeten een lichtend licht zijn, ook voor die anderen.

Ons geloof staat of valt niet met uiterlijke vormen, hoe waardevol ook. Het is absoluut een gemis als die er een paar maanden niet zijn. Maar geloof is geen religie, maar relatie. Relatie met onze Here Jezus Christus en relatie met elkaar. En met de mensen om ons heen. Drammerig gedrag geeft aanstoot en schaadt de eer van God en het imago van de kerk. We moeten door deze pijn heen, ook als we nog geen licht aan het eind van de coronatunnel zien. Maar met die pijn delen we in Jezus’ lijden. Hij had écht recht van spreken, maar onderging het allemaal en deed Zijn mond niet open.

Laten we daarom ons offertje brengen om geen aanstoot te geven. Alleen zo dienen we de reputatie van onze lijdende Heiland!

1 Tessalonicenzen 5:4-6

Maar u, broeders en zusters, u leeft niet in de duisternis, zodat de dag van de Heer u zou kunnen overvallen als een dief, want u bent allen kinderen van het licht en van de dag. Wij behoren niet toe aan de nacht en de duisternis, dus laten we niet slapen, zoals anderen, maar waken en op onze hoede zijn.