Home / Contact
Agenda / Nieuws

De grote Bevrijdingsdag 05 mei 2021

De grote Bevrijdingsdag

De Grote bevrijdingsdag

 

5 mei 1945 werd ons land bevrijd van de Duitse bezetting, 76 jaar geleden. De oorlog was eindelijk voorbij, die oorlog waardoor er uiteindelijk meer dan 55 miljoen mensen om het leven zijn gekomen. We zijn bevrijd! Heel Nederland vierde feest. Oranje strikjes op jassen, rood-wit-blauwe vlaggen aan fietsen en balkons. Nederlandse kinderen proefden voor het eerst van hun leven chocola en kauwgom. Amerikaanse en Canadese soldaten reden op tanks door de straten en werden toegejuicht. Iedereen danste over straat. Na vijf jaar was de oorlog eindelijk voorbij. De koningin en haar regering keren terug. De wederopbouw van Nederland kan beginnen. Vreugde en blijdschap overheersen. Maar bij velen is er ook het verdriet om het verlies van hen, die gevallen zijn voor onze vrijheid. Dit mochten we gister herdenken op 4 mei. 

 

Als we nu kijken naar de vrijheid zijn we bevrijd maar toch niet bevrijd. Huh, wat bedoel je? Ik zal het uitleggen. In Nederland zijn er elke dag nog mensen die slaaf zijn van zichzelf of van de zonden. En als we naar de wereld kijken zien we zoveel onvrijheid. Baby’s die geboren zijn maar niet gewenst zijn. Kinderen die niet naar school kunnen en gedwongen worden om hard te werken. Deze onvrijheid geldt ook voor het leven van een christen. Bevrijd en toch niet bevrijd. Je bent bevrijd van de zonden om je heen omdat Jezus aan het kruis ging, maar tegelijkertijd kun je toch last hebben van de verleidingen en al het kwaad. Herken jij dit ook?

 

In Romeinen 8:18 lezen we over de Grote Bevrijdingsdag. We moeten hier naar uit kijken! “Want ik ben er van overtuigd dat het lijden van de tegenwoordige tijd niet opweegt tegen de schitterende heerlijkheid die God ons straks zal laten zien!” (Romeinen 8:18) Soms kan het voelen alsof we er alleen voor staan in onze strijd tegen de zonden, maar we zijn niet alleen! Hij zond de Heilige Geest, die bij ons is als het niet gaat! Maar toch is het verlangen zo groot naar de dag dat ons lichaam verlost zal worden van ziekte en dood! Net als de mensen die in de oorlog verlangden naar de dag dat ze bevrijd zouden worden van al het gevaar, de angst, het verdriet en de onzekerheid. Ja, dag in dag uit keken ze uit naar die dag van bevrijding. Kijkt u ook uit naar uw bevrijding van de zonden, angst en pijn?

 

Jezus stierf voor ons aan het kruis en zit nu aan de rechterhand van onze God, waar Hij voor ons opkomt. Niets kan ons scheiden van Zijn Liefde, zoals we lezen in Romeinen 8: 35 & 37; “Wat kan ons ooit van de liefde van Christus scheiden? Onderdrukking? Nood? Vervolging? Honger? Ontbering? Gevaar? De dood? Oorlog? Onder al die omstandigheden zijn wij, dankzij Hem die ons lief heeft, meer dan overwinnaars!”

 

Verlangt u ook naar de Grote Bevrijdingsdag?

©2022 Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee

Disclaimer Colofon Privacy & cookies

Webontwikkeling: 2nd Chapter