Home / Contact
Agenda / Nieuws

Voedselbank Katwijk Publicatiedatum: 04 maart 2024

Voedselbank Katwijk

In mijn bijdrage van september 2023 in ‘Om de Oude Kerk’ kwamen een aantal aspecten van ons mooie werk aan de orde. Kort samengevat informeerde ik u dat wij in feite een MKB-bedrijf zijn. Een bedrijf dat geheel draait op ruim 60 vrijwilligers die zich iedere week opnieuw belangeloos inzetten. Verder dat wij moeten voldoen aan dezelfde voedselveiligheidseisen als restaurantkeukens en dat dit jaarlijks onaangekondigd wordt gecontroleerd. Ook dat Gemeente Katwijk de huurperiode voor ons gebouw heeft verlengd tot eind 2029. Tweemaal per jaar worden financieel gecheckt of onze klanten nog in aanmerking komen om nog 6 maanden klant te blijven. Zeven vrijwilligers zijn hiermee doorlopend in de weer: zij doen ruim 300 financiële controles per jaar!

Evenals verleden jaar is tijdens de winter, en deels ook het voorjaar, verse groente nogal schaars. Wij zijn wederom genoodzaakt om tot april/mei wekelijks groenten in te kopen voor zo’n 150 gezinnen. De Diaconie van Hervormde Gemeente Katwijk is al vele jaren één van onze trouwste sponsors. Gedurende vele jaren ontvangen wij van uw diaconie een bijdrage om zuivel en eieren in te kunnen kopen voor onze klanten. Wij zijn ontzettend blij met deze ondersteuning. Dit najaar hebben we voor de tweede maal meegedaan aan de landelijke actie om Douwe Egberts koffiepunten in te zamelen. Dit leverde een pallet met pakken koffie op! Het stelt ons in staat met enige regelmaat koffie bij de “boodschappen” te doen, een luxeproduct voor onze klanten!    

Voor wat betreft lang houdbare producten en verzorgingsmiddelen zijn wij met recht een echte (voedsel)bank. In de loop der jaren hebben wij een indrukwekkende voorraad van deze producten opgebouwd. Lang houdbaar is natuurlijk niet onbeperkt houdbaar. Enkele van onze vrijwilligers hebben zich erop toegelegd om deze producten op datum in ons magazijn op te slaan. Bij de jaarlijkse controle m.b.t. de voedselveiligheid levert dit keer op keer complimenten op van de NVWA-inspecteur! Wij blijken de enige van de 177 voedselbanken in ons land te zijn die dit zo goed op orde heeft.     

Wij zouden graag een groter aantal Katwijkers helpen die “krap bij kas zitten”, dan dat we tot nu toe doen. Als je ergens pijn hebt dan ga je naar de dokter. Maar als je “pijn in je portemonnee hebt” dan houden de meeste mensen dit liever voor zichzelf. Het is heel menselijk om het vragen om hulp zo lang mogelijk uit te stellen. Vaak wacht men te lang, eigenlijk totdat de problemen echt boven het hoofd zijn gegroeid. En dit terwijl het iedereen kan overkomen. Het beste is om zo snel mogelijk hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij onze partner Grip op de Knip en/of bij ons. De maatjes van Grip op de Knip zetten de financiën op een rijtje en maken samen met wie het betreft een plan. Wij als voedselbank zorgen voor de boodschappen die men dan niet zelf hoeft te kopen en geld wordt uitgespaard.  

Mocht u moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen schroom dan niet om u aan te melden voor onze hulp. Verschuil u alstublieft niet achter het argument “dat anderen het harder nodig hebben”. Wij beschikken over voldoende voedings- en verzorgingsmiddelen om iedereen in Katwijk te helpen die een tijdje krap bij kas zit!  

Wim de Mooij
Secretaris Stichting Voedselbank Katwijk
www.voedselbankkatwijk.nl

PR Diaconie

©2024 Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee

Disclaimer Colofon Privacy & cookies

Webontwikkeling: 2nd Chapter