Home / Contact
Agenda / Nieuws

Koninklijke knieval

 

Uniek was het. Nooit eerder voorgekomen. Onze koning en koningin die voor het oog van heel het volk hun spijt betuigden dat ze ons vertrouwen beschaamd hadden. Het was een beetje dom om in een tijd dat hun volk weinig kanten meer op mocht zelf in het vliegtuig te stappen. Ze zagen het, iets te laat, zelf ook in. Ze hadden het niet hoeven doen, maar ze waren bereid van hun troon af te komen en schuldbewust op het zondaarsbankje plaats te nemen voor het oog van de natie. Ongemakkelijk, dat was te zien. In het spreken van de koning en de gelaatsuitdrukkingen van de koningin. Maar ze deden het toch maar! Staatsrechtelijk had het niet gehoeven en hun voorouders zouden het daarom ook nooit gedaan hebben, maar bij hen won de menselijke kant het. Ze waren ‘geraakt’ en hadden ‘pijn in het hart’ en ze wilden dat eerlijk en open tegen ons zeggen. Wat een verademing!

Het is koningschap-nieuwe-stijl, betrokken maar niet onfeilbaar. Het lijkt een nieuwe trend in de jonge monarchieën. Kijk naar België en Spanje, daar moeten de jonge koningen hun eigen vaders op afstand zetten wegens hun nooit beleden misstappen en moeten ze zelf proberen de wonden te helen. De bakens worden verzet en daar mogen we blij mee zijn.

Maar wat blijven er een hoop verzuurde en verbitterde critici in ons land. Het optreden van koning Willem-Alexander en koningin Maxima vinden ze ongeloofwaardig en een opgezet toneelstukje, een reden om de monarchie maar vaarwel te zeggen. Ja, de barmhartigheden van de goddelozen zijn wreed. En wat willen ze dan? Presidenten die nooit van hun troon komen? Die zeker geen excuses maken, want ze hebben nooit iets verkeerd gedaan. Ook al vielen er talloze slachtoffers. Korte geheugens en stalen gezichten.

Laten we maar trots zijn op ons koningspaar dat ons nog recht in de ogen wil kijken en ons om vergeving en nieuw vertrouwen vraagt. Wij moeten immers allemaal van vergeving leven. Dat moet onze hele levenshouding uitstralen. Ook wij zijn niet onfeilbaar en hebben dagelijks vergeving nodig, want we kunnen het zelf niet meer goedmaken. Maar zie, we hebben een Koning Die wel onfeilbaar is en desondanks voor ons in de bres wil treden. Hij ging zoveel verder. Zelf zonder enige zonde en toch de hele zondelast van u en mij op zich nemen en dat met Zijn eigen leven willen betalen. Dat heeft ons wat te zeggen. Misschien hebt u een akkefietje in de familie of met een medebroeder. Wordt het geen tijd om dat koninklijk op te lossen? Dan zou de lucht echt opklaren. En dan kunt u ook weer onder een open hemel vrijuit bidden: Vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren. U hoeft niet eens van zo’n hoge troon af als onze koning en koningin.

Val op uw knieën, het is de koninklijke weg!

Romeinen 12:4-5

Zoals ons ene lichaam vele delen heeft en die delen niet allemaal dezelfde functie hebben, zo zijn we samen één lichaam in Christus en zijn we, ieder apart, elkaars lichaamsdelen.

©2020 Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee

Disclaimer Colofon Privacy & cookies

Webontwikkeling: 2nd Chapter